Rozgrzej piekarnik do 200°C. Gotuj kukurydzę w wodzie z solą przez 12 minut. Odłóż na bok ząbek czosnku i ⅓ soli, pieprzu i słodkiej papryki. Do miski wlej 2 łyżki oliwy i dodaj rozgnieciony wyciskaczem czosnek, prażoną cebulę, pozostałe przyprawy, startą skórkę z jednej limonki i wyciśnięty sok z 1 i ⅓ limonki. Wymieszaj całość. Wsadź do miski podudzia, obtocz każde marynatą i odłóż całość na bok.
Spis treści
- Cebula
- Boczek
- Czosnek
- Papryka
- Pieprz
- Sól
Kolby kukurydzy przedziel w poprzek na dwie mniejsze. Masło włóż do miseczki, wyciśnij do niego ząbek czosnku, przypraw szczyptą soli i papryki. Całość wymieszaj, a następnie nałóż na kukurydzę. Rozłóż kurczaka na folii, polej marynatą, obok połóż kolby kukurydzy i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Pokrój bataty na długie frytki. Rozłóż na folii aluminiowej na blasze, skrop resztą oliwy i przypraw solą i pieprzem. Po 15 minutach pieczenia obróć podudzia i kukurydzę i wstaw blachę z frytkami do piekarnika pod blachą z kurczakiem.
Po 10 minutach pieczenia obróć ponownie kurczaka i kukurydzę i przewróć frytki na drugą stronę. Zmień piekarnik na funkcję grilla i podnieś temperaturę do 250°C. Grilluj przez 6 minut, następnie obróć podudzia i kukurydzę i wstaw na kolejne 6 minut. Nałóż porcje na talerz dekorując poszatkowaną świeżą pietruszką.