Karkówka wieprzowa – Co można zrobić z mięsa z karkówki

W marynacie lub ziołach, z piekarnika lub z grilla – karkówka to mięso cenione przez smakoszy na całym świecie! Zajmuje wyjątkowe miejsce w tradycyjnej polskiej kuchni. Idealnie sprawdza się także w nowoczesnych przepisach. Starannie przyrządzona zachwyca wyrazistym smakiem i niepowtarzalną strukturą. Zobacz, jak wybrać najlepszą karkówkę!

Z czego się robi karkówkę?

Karkówka to mięso z półtuszy wieprzowej. Cechuje ją średnia ilość tłuszczu i różowy lub jasnoróżowy kolor bez przebarwień. Wybierając karkówkę warto zwrócić szczególną uwagę na przerosty w przekroju mięsa – powinny być one białe lub jasnoróżowe. Widoczny tłuszcz, po obróbce termicznej, nadaje karkówce idealnej soczystości, kruchości i delikatności.

Jaka jest różnica między karczkiem a karkówką? Karkówka i karczek to zamienne nazwy dla schabu karkowego. To określenia dla mięsa pochodzącego z górnej części półtuszy wieprzowej, z odcinka szyjnego, czyli karku.

W Zakładach Mięsnych Stanisławów znajdziesz tylko polskie mięso najwyższej jakości.

Co zrobić z karkówki?

Przepisów na karkówkę jest naprawdę wiele! To sprawdzony pomysł na grilla i smaczne danie obiadowe.

Aby karkówka była miękka, aromatyczna i soczysta, warto przygotować ją w marynacie. Mięso powinno leżakować w kompozycji ziół i warzyw przez minimum 12 godzin. Gotową karkówkę można podać w towarzystwie ziemniaków, pieczywa, warzyw. Z karkówki przygotujesz także pieczone lub smażone kotlety. Pamiętaj, że gwarancją odpowiedniej miękkości, struktury i smaku jest najwyższej jakości mięso. Wybierz karkówkę od Zakładów Mięsnych Stanisławów – polskiej rodzinnej firmy masarskiej!

Udostępnij artykuł na