Polędwiczka wieprzowa w sosie sezamowym

Szukasz pomysłu na szybki i prosty obiad dla całej rodziny? Sprawdź przepis na polędwiczkę wieprzową w sosie sezamowym- pyszne danie, które przegotujesz w 30 minut.

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa, około 700g
  • Sezam, 4 łyżki
  • Cebula, 2 sztuki
  • Cukier, 1-2 łyżki
  • Sos sojowy, 4 łyżki
  • Olej, 3 łyżki
  • Marchewka mrożona, 250g
  • Por, 1 sztuka
  • Groszek mrożony, 250g
  • Cynamon, szczypta
  • Koperek włoski, szczypta
  • Sól, pieprz, kumin i imbir mielony, po szczyptce
  • Makaron ryżowy, 250g

Polędwiczkę wieprzową oczyść i pokrój na nieduże kawałki lub paski.

W misce wymieszaj olej, sos sojowy, cukier, cynamon, koper włoski, sól, pieprz, kumin i imbir mielony, aby przygotować marynatę. Dodaj pokrojoną polędwiczkę i dokładnie wymieszaj. Następnie odłóż mięso do lodówki na 2-3 godziny, aby się zamarynowało.

Gotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Cebulę i por pokrój drobno. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i por, aż staną się miękkie.

Dodaj zamarynowaną polędwiczkę do cebuli i pora, i smaż, aż mięso nabierze złocistego koloru.

Następnie dodaj sezam, groszek i marchewkę mrożoną, i smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.

Wymieszaj pozostałą marynatę z około 250 ml wody i wlej ją do smażonego mięsa.

Dodaj również gotowy makaron ryżowy i dokładnie wymieszaj.

Dodaj wszystko razem i gotuj przez 15 minut pod przykryciem, aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły.

Na koniec odparuj nadmiar wody z dania.

Przełóż gotowe danie na talerze i podawaj ciepłe.

Udostępnij artykuł na