Łopatka wieprzowa – Co można zrobić z mięsa z łopatki wieprzowej

Doskonała do pieczenia, idealna do gulaszu, sprawdzona na mielone, niezastąpiona do sosu – łopatka z polskiej wieprzowiny. Długie gotowanie łopatki uwalnia niepowtarzalny smak, znany w polskiej kuchni od pokoleń. Specjalna kompozycja przypraw inspirowanych kuchnią Mazowsza i Podlasia podkreśla naturalne aromaty. Czym charakteryzuje się łopatka wieprzowa i co z niej zrobić? Sprawdź!

Z czego jest łopatka wieprzowa?

Łopatka wieprzowa to mięso z tuszy wieprzowej, delikatnie pokryte tkanką tłuszczową, która jest świetnym nośnikiem smaku. Nadaje się do duszenia, pieczenia i grillowania. Łopatkę można też mielić. Pod wpływem wysokiej temperatury i czasu staje się soczysta i rozpływająca w ustach! Pomimo, że łopatka uchodzi za mięso tłuste, zawiera jedynie od 7 do 9% tłuszczu. Jest źródłem pełnowartościowego białka i łatwo przyswajalnego żelaza.

Łopatka wieprzowa od Zakładów Mięsnych Stanisławów to produkt wyłącznie z najwyższej jakości polskiego mięsa. Łopatki wieprzowe, które trafiają do twojego sklepu podlegają szczegółowej kontroli, co gwarantuje świeżość każdego kawałka.

Co można zrobić z mięsa z łopatki wieprzowej?

Łopatka wieprzowa to prawdziwy przysmak polskiej kuchni! Pasuje do pieczeni, sosów, gulaszu i kotletów mielonych.

Co zrobić z łopatki wieprzowej? Pyszną, kruchą pieczeń, duszoną potrawkę z ulubionymi warzywami, tradycyjne mielone lub marynowaną łopatkę z grilla. Łopatka wieprzowa sprawdzi się z sosem pieczarkowym oraz w gulaszu.

Warto wiedzieć, że delikatne mięso łopatki wieprzowej świetnie komponuje się z wyrazistymi przyprawami. Przygotowując łopatkę wieprzową postaw np. na czosnek, rozmaryn, majeranek, ziele angielskie czy chili.

Wybierz łopatkę wieprzową z rodzinnej firmy masarskiej – postaw na polskie mięso najwyższej jakości!

Udostępnij artykuł na